Spal92_physics_formulas_numbers._A_young_scientist_is_thinking__d8f5389f-a7ab-411b-838b-9955dde9edcb

Megjelölted az SZTE fizika szakját, és sorrendmódosításon gondolkozol? Sok tippünk van, miért legyen az SZTE első!

Tudjuk, hogy a felvételiző diákoknak a szakválasztás nem egyszerű döntés. Februárban beadtátok a jelentkezéseteket akár több egyetemi szakra is, most pedig itt a lehetőség, hogy a sorrenden módosítsatok. Érveinkkel igyekszünk megerősíteni bennetek, hogy az SZTE Fizika vagy Fizikatanár szak választása a legjobb döntés!

Miért a fizika?


1. A fizika az a tudományág, amin keresztül megérthető a világ működése

A fizika a világ megismerésének alapja. Nincs is ezen mit magyarázni, ha szeretnéd megérteni a világ működését, fizika szakon a helyed!


kep


„Szeretek fizikát tanulni, mert leírja és megmagyarázza az univerzum és az élet rejtelmeit. Választ ad sok problémára, és ha az ember megtalálja a saját területét, eszméletlen érdekes is tud lenni. Az én kedvenc területem a csillagászat, mert szerintem nagyon izgalmas azt kutatni, hogy például létezhet-e élet a Földön kívül.”

(Kitti, fizikatanár, 4. évfolyam)


Olvass utána bővebben, mit jelent a világ megértése a fizikán keresztül!


2. A fizika egy olyan gondolkodásmódot ad, amin keresztül másképp látod a világot

A fizika tanulásán keresztül elsajátíthatod az analitikus gondolkodásmódot. Az analitikus gondolkodás egy olyan személyes kompetencia, ami nagyon keresett a munkaerőpiacon, számos területen!


„A matematikát már gimnáziumban is szerettem, de úgy gondoltam, hogy az önmagában túl száraz, ezért választottam a fizikát. Ezen kívül a fizika foglalkozik a körülöttünk történő jelenségek leírásával is. Tanulmányaim során a fizika mellett a programozással is megismerkedtem, és rájöttem arra, hogy a számítógép nyelvén sokkal könnyebben megértetem magam. A fizikaképzés számomra egy olyan gondolkodásmódot és matematikai eszköztárat biztosított, aminek nagy hasznát fogom majd venni később az IT szektorban. I ∇ Phsyx!”

(Balázs, fizikus MSc, 2. évfolyam)


kep2

3. A fizikán keresztül olyan kérdésekre kapsz választ, amikre nem is gondoltál

A fizikának elképesztően sok területe van, így olyan kérdésekre kapsz választ és olyan dolgokba kapsz betekintést, olyan mélységekben, amikre nem is számítottál!


„Azt szeretem a legjobban a fizikatanulásban, hogy még ennyi év tanulás után is mindig meg tud lepni. Még sokszor olyan témákban is vannak "hát ezt nem is gondoltam" pillanataim, amikről azt hiszem, hogy nagyon jól ismertem már.”

(Gergely, fizikatanár, 6. évfolyam)


Nézd meg, hogy milyen tantárgyakat fogsz nálunk tanulni, ha a fizika BSc vagy az osztatlan fizikatanár szakot választod!


4. A fizikai tudásra a munkaerő-piacon széles körben szükség van

El sem tudod képzelni, hogy mennyire különböző helyekre keresnek fizikusokat! A fizikusok számára széles elhelyezkedési lehetőségek vannak egyetemeken és kutatóintézetekben, de számos mérnöki és programozói álláshirdetésben várják el a fizikus diplomát, sőt, még a bankszektorban is elhelyezkedhetnek, legtöbbször kockázatelemzőként!


„Az is egy jó dolog, hogy nem igazán kell aggódni, hogy az ember fizikusként munkanélküli lesz, egyre kevesebb a fizikus, de igény még mindig van rájuk. Mivel egy fizikusnak alapvetően több területről is vannak ismeretei, meg folyamatosan intenzíven tanul, így más területekre is könnyebben bele tud tanulni.”

(János, PhD hallgató)


kep3

Az ELI ALPS épülete


Szegeden belül is számos intézmény foglalkoztat fizikusokat, így a munkakörök palettája is rendkívül széles. Ismerd meg volt fizikushallgatóink tapasztalatait a munkájukról, akik például az ELI ALPS-ban, a Semilabnál, a Hobré Laser Technology-nál vagy a Superfund Research Kft.-nél dolgoznak!

„Mivel a környéken lakom, ezért elég hamar az SZTE-re esett a választásom! Ezen kívül az ELI is itt épül, ami szintén arra ösztönzött, hogy az itteni fizika szakon folytassam tanulmányaimat.” (Balázs, fizikus MSc, 2. évfolyam)

Miért az SZTE?

A következő nehéz kérdés, melyik egyetemet válaszd. A fizikaoktatás az ország több egyetemén is kiváló, de az SZTE-en olyan kellemes és barátságos a légkör, ami miatt biztos nem bánod meg, ha az SZTE mellett döntesz!

1. Az SZTE kiváló körülményeket biztosít a tanuláshoz
Kellemes légkör, modern infrastruktúra, segítőkész oktatók: az SZTE olyan körülményeket biztosít a hallgatók számára, ahol élmény a tanulás!

„Az ország másik feléből a Balaton mellől költöztem át Szegedre. A város és az egyetemi élet azonnal meggyőzött arról, hogy itt kell tanulnom, ezért más egyetemet nem is jelöltem meg. Nagyon sok érdekes dolgot lehet hallani egyes órákon, sok érdekes szabadon választható kurzus és labor elvégzésével gyarapíthatjuk hallgatóként tudásunkat. Az egyetemi épületek is hangulatosak, és sok hallgatóbarát oktatóval volt szerencsém az eddigiekben találkozni. Ha nyugodtan szeretnék tanulni, akkor arra is megvan a tökéletes (sőt annál is több) helyszín, amely nem más, mint a TIK. Mindenféle szakirodalom megtalálható, a közeg motiváló, és persze maga az épület is a maga modern szépségével abszolút hallgatóbarát.”
(Kitti, fizikatanár, 4. évfolyam)

kep4
A fizikusok főhadiszállása, a Béke épület

2. Barátságos és családias egyetemi közösség, aktív hallgatói élet
Az SZTE-n tanuló fizikushallgatók száma jól kezelhető, így kiváló csapat kovácsolódott össze nemcsak évfolyamokon belül, de az évfolyamok között is. Ha szeretnél egy aktív, együtt tanuló és együtt szórakozó egyetemi közösség része lenni, illetve életre szóló barátságokat kötni, az SZTE-n a helyed!

„Nagyon örülök, hogy az SZTE-t választottam. Már az elején is érződött, hogy barátságos közeg fogad minket. A kisebb évfolyamok miatt mindenki ismer mindenkit, még sokszor a tanárok is név szerint ismernek minket. Így több tanártól is nagyobb figyelmet kaptunk személyenként is. Persze teljesíteni mindig kellett, de egy-egy kedves szó, odafigyelés az oktatóktól ezt sokszor megkönnyítette. Tanárszakon hamar egymásra találtunk a szaktársakkal, akikkel egymást segítjük azóta is. Talán ez volt a legmeghatározóbb az egészben, szívesen jöttünk be találkozni, együtt tanulni, így egy-egy nehéz napban is mindig megvoltak azok a jó pillanatok, amik továbbvittek minket. A szegedi fizikus közösség nagyon összetartó, rengeteg programot szerveznek minden félévben. Így könnyű megismerkedni a többi évfolyammal is, és ez a tanulásban is nagyon hasznos, nagyon sok segítséget kaptunk a felsőévesektől mindig. Több baráti kapcsolatomat is ezeknek az összejöveteleknek köszönhetem.”
(Gergely, fizikatanár, 6. évfolyam)

kep5
Életkép a hallgatói életből

Olvass bővebben a hallgatói életről!

3. Kiváló, nemzetközileg is elismert, segítőkész és közvetlen oktatók
A barátságos és a családias egyetemi közeget nemcsak a hallgatók teremtik meg, az oktatóknak is nagy szerepük van benne. Oktatóink személyesen ismerik a hallgatókat, a hallgatók bátran fordulhatnak hozzájuk, ha segítségre van szükségük akár egy vizsgára való felkészülésben, akár ha egy világmegváltó felfedezés előtt állnak!

„Nagyon barátságos és családias légkör uralkodik. Az oktatók többsége szívesen nyújt segítő kezet bárkinek, bármiben, ők is minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy korrekt körülmények között ruházzanak fel minket a továbbiakban szükséges tudással. Emellett pedig különleges lehetőségek is akadnak bőven, hogy önmagunkat is fejlesszük, felfedezzük, miben vagyunk a legjobbak.”
(Erika, fizika BSc 2. évfolyam)

kep6
Oktató és hallgató közös kísérlete

Ismerkedj meg oktatóinkkal!

4. Bekapcsolódási lehetőségek az egyetemen folyó kutatásokba
Intézetünkben számos kutatási projekt folyik több területen (csillagászat, fotoakusztika, stb…), melyekbe a hallgatóknak is van lehetőségük bekapcsolódni a szakdolgozatuk, TDK dolgozatuk készítése kapcsán, de akár részmunkaidős foglalkoztatásra is van lehetőség.

„Ha az ember kíváncsi, és meg szeretné érteni a dolgok működését, muszáj fizikát tanulnia. Középiskolásként azt hittem, az ottani módszerekkel elegendő mélységekben meg lehet ezt tenni, az egyetemi kurzusok során vált világossá, hogy mindig lehet mélyebbre menni (és aki kíváncsi, annak igénye is van rá). Az alapozó kurzusokkal relatívan jól rá lehet látni az egyes területekre, ami után el lehet dönteni, mi tetszik a legjobban, és azzal foglalkozni a továbbiakban.
Részemről már kezdéskor egyértelmű volt, hogy lézerekkel szeretnék foglalkozni.”
(Péter, PhD hallgató)
kep7
Hallgatók labormunka közben

Ismerd meg főbb kutatási területeinket!

Miért Szeged?

A felvételi előtt álló diákoknak nemcsak a szakválasztást kell jól átgondolni, nemcsak annak kell utánanéznie, hogy milyen színvonalú az egyetemi oktatás, hanem azt is mérlegelni kell, melyik várost válassza. A város is kulcsfontosságú, hiszen ott fogsz élni legalább 3-6 évet, így olyan helyet kell választani, ami megfelelő és kellemes életkörülményeket biztosít. Szeged pont ilyen város! Szeged az egyik leginkább hallgatóbarát város Magyarországon! Hogy miért is?

1. Otthonos, barátságos és élhető környezet
Szeged a Napfény városa, az egyik legszebb hazai településként tartják számon, kedves kis parkjainak és tereinek, csodás épületeinek és a Tisza folyónak köszönhetően. Szeged nem túl nagy, és nem is túl kicsi, nem is zsúfolt, így kellemes életkörülményeket biztosít a lakói számára.

kep8
A Tisza

2. Kedvező közlekedési feltételek
Szeged könnyen megközelíthető, például Budapestről vonattal és közúton egyaránt. A városon belül is kiváló a tömegközlekedés, a kerékpárút-hálózat jól kiépített és gyalogosan sincsenek leküzdhetetlen távolságok! Az egyetemi épületek közel helyezkednek el egymáshoz, így alig pár perces sétával elérhetsz egyik órádról a másikra.

3. Számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőség
Szegeden mindenféle kikapcsolódási és szórakozási lehetőség rendelkezésre áll, amire egy egyetemistának szüksége lehet. Kávézók, pubok, menzák, éttermek, bulihelyek, színház, mozi, könyvtár, szabadulószoba, lézerharc, evezés a Tiszán, különböző sportpályák, fürdők, fesztiválok minden évszakban és még sorolhatnánk…

"Szeged számomra ideális egyetemi város. Nem túl zsúfolt, nincsenek túl nagy távolságok, de mégis mindenki meg tudja találni az érdeklődésének megfelelő programokat. Az évek alatt nagyon megszerettem itt élni, van egy külön hangulata a városnak. Sokszor egy nehéz nap után is kimondottan jól esik sétálni kicsit a városban, már attól jobban érzem magam."
(Gergely, fizikatanár, 6. évfolyam)

kep9
Fizikushallgatók közösségi programja

4. Kedvező megélhetési feltételek
Köztudott, hogy egyetemistának lenni nem olcsó mulatság. Albérletet vagy kollégiumi díjat kell fizetni, gondoskodni kell a saját étkezésedről, de azért szórakozásra is kellene pénz. Szegeden hallgatói pénztárcához mértek a megélhetés és a szolgáltatások költségei, így anyagi szempontból is Szeged kiváló választás!

„Az egyik volt tanárom tanult itt Szegeden és ő ajánlotta az egyetemet. Szeged nagy város, de mégsem annyira, mint mondjuk a főváros. Megélhetés szempontjából is előnyösebb, mint Pest. A belvárosban szinte minden megközelíthető gyalog is, az egyetemi épületek is közel vannak egymáshoz, így könnyű átérni egyik óráról a másikra.” (Erika, fizika BSc 2. évfolyam)

kep10
Szegedi hangulat

Még mindig nem vagy teljesen biztos abban, hogy melyik egyetem kerüljön az első helyre?

Nézd meg imázsfilmünket és éld át a „szegedi fizikushallgatói életérzést”!



Nézd meg bemutatkozó kisfilmünket is, és ismerd meg képzéseinket és kutatási területeinket!















Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

IMG_3348

Bozóki Zoltán professzor úr, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, illetve a Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője nyerte el idén a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy-díját, melyet a XVI. Magyar Aeroszol Konferencián vehetett át Szarvason.

Kövess minket



instagramYouTube