Fizikus mesterszak (MSc)

Szakismertető
Fizikus_MSC


MIÉRT JÓ FIZIKUS MSC-n TANULNI?

  • Emelt szintű tudásanyagot sajátíthatsz el a fizika különböző területein, a kísérletes laborfizikai munkától kezdve az elméleti kutatások középpontjában álló témakörökig!
  • Jól felszerelt laboratóriumokban, modern műszereket és megfelelő számítógépes kapacitást használva dolgozhatsz!
  • Kilenc témakörből választhatsz tantárgyakat!
  • A Fizikus MSc-képzésen belül a Lézer­fizikus specializációt is választhatod.


Képzés hossza: 4 félév


Szakfelelős: Dr. Fehér László egyetemi tanár (email)

Szakkoordinátor: Dr. Földi Péter egyetemi docens (email)


IMG_0312R


MIKRŐL TANULHATOK A FIZIKA MSC-N?


  • Természettudományi ismeretekről: matematika, informatika és méréstechnika
  • A modern fizika szakmai ismereteiről: atomok és molekulák fizikája, kondenzált anyagok fizikája legfeljebb, mag- és részecskefizika, statisztikus fizika, haladó szintű fizika laboratórium
  • Választható témakörök: haladó elméleti fizika, matematikai fizika, atom- és molekulafizika, kvantumrendszerek fizikája, statisztikus fizika, számítógépes fizika, szilárdtest- fizika, részecske- és magfizika, asztrofizika, csillagászat, biológiai fizika, orvosi fizika, fizikai anyagtudomány, optika és lézerfizika, lézer-anyag kölcsönhatás, környezetfizika
Nézd meg milyen óráid lesznek félévenként:

Mintatanterv a 2018/2019. tanévtől felvettek számára


IMG_0319



MIT FOGOK TUDNI FIZIKUSKÉNT?


  • Rendszerszinten és összefüggéseiben fogod ismerni a fizika főbb témaköreinek átfogó elméleti és gyakorlati ismeretanyagát.
  • Ismerni fogod a fizika elméleti, kísérleti, és számítógépes módszereit, valamint a matematika és az informatika fizikát érintő területeit.
  • Ismerni fogod a tudományos kutatás, az önképzés és a kommunikáció magas szintű módszereit.
  • Tisztában leszel a modern fizika lehetséges fejlődési irányaival és határaival.
  • Magas szinten rendelkezni fogsz a természettudományos ismeretekkel és az erre épülő gyakorlat elemeinek ismeretével, és képes leszel rendszerezni azokat.
  • Megtanulod használni azokat a fizikával kapcsolatos terepi, laboratóriumi és gyakorlati anyagokat, eszközöket és módszereket, melyekkel a szakmát haladó szinten gyakorolni tudod.
  • Elmélyült és alapos szakmai tudást sajátítasz el, amelynek alkalmazása szükséges természeti folyamatok, természeti erőforrások, élő és élettelen rendszerek szakterületéhez tartozó gyakorlati problémáinak megoldásához.
  • Összefüggéseiben fogod átlátni a szakterületed vizsgálható folyamatait, rendszereit, és tudományos problémáit.
  • Megismered a fizika folyamatait leíró fogalomrendszert és terminológiát, valamint szakterületed széles körű szakirodalmi tájékozottsággal fogsz rendelkezni.

fizika4


MIRE LESZEK KÉPES FIZIKUSKÉNT?


  • Képes leszel a szakterületed vizsgálható folyamatait és rendszereit a fizikai tudományok gyakorlatában elfogadott módszerekkel tesztelni.
  • A fizikai tudományokban szerzett elmélyült ismereteid alapján képes leszel kísérletek tervezésére, kivitelezésére és kiértékelésére.
  • Képes leszel a fizikához és rokon területeihez kapcsolódó tudományos kérdések megfogalmazására.
  • Képes leszel tudásod folyamatos gyarapítására és tanulmányaid doktori képzés keretében történő folytatására.
  • Tanulmányaid során szerzett ismereteid és problémamegoldó készséged segítségével képes leszel önálló és irányító munkakörök betöltésére a fizika tudományos eredményeit vagy módszereit felhasználó egyéb területeken (szakigazgatás, környezetvédelem stb.).

További információ a képzésről:

A szak képzési és kimeneti követelményei


Idegennyelv-ismereti követelmények


Felvételi szabályzat


A jelentkezéshez szükséges letölthető nyomatatványok:

a. ) Tárgyak beszámítási jegyzéke

b.) Útmutató a motivációs levélhez



HASZNOS INFORMÁCIÓK VÉGZÉS ELŐTT ÁLLÓKNAK


Diplomamunka szabályzat


Diplomamunka opponensi bírálati lapja


Diplomamunka védési jegyzőkönyve (amennyiben a védésre a záróvizsga szóbeli részétől időben jól elkülönülten kerül sor)






Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube