Őszi TDK-forduló a Fizikai Intézetben

November 26-án került sor a Fizikus Diákkör 2020 őszi helyi fordulójára.

November 26-án került sor a Fizikus Diákkör 2020 őszi helyi fordulójára, ahol négy MSc-s és egy BSc-s hallgatónk mutatta be az elmúlt időszakban végzett kutatási projektjeik eredményeit. A járványhelyzet miatt az előadások online módon, az SZTE Coospace/BBB rendszerét használva zajlottak.


tdk2020


A zsűri döntése értelmében Hegedűs Viola és Kálmán Szilárd I. díjban, Bánhidi Dominik és Szányi Balázs II. díjban, Nagy Kristóf pedig III. díjban részesült. A zsűri mind az öt versenyző dolgozatának továbbküldését javasolta a 2021 áprilisában - szintén online módon - megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK); ezzel a szeptemberre halasztott tavaszi helyi fordulóban részt vettekkel együtt összesen 9 hallgatónk képviselheti az SZTE TTIK Fizikai Intézetét az országos seregszemlén.

A TDK-n szereplő hallgatóknak és témavezetőiknek is gratulálunk, munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minketinstagramYouTube