SZTE FI 2024. január

2024. február 01.

Az SZTE Fizikai Intézet 2024 szeptemberétől új szakot indít, a fizikus mérnöki BSc-t. A Magyarországon is újdonságnak számító, dinamikusan fejlődő területekre összpontosító, innovatív, ipari partnerek igényeire szabott alapszakra már lehet jelentkezni a felvi.hu-n.

A képzés további részleteiről honlapunkon, a jelentkezés részleteiről pedig a felvi.hu-n lehet tájékozódni.

2024. január 30.

Játssz velünk és nyerj!

2024. január 19.

Február 3-án, a Szegedi Fizika Napja keretében kerül sor a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetésére.

2024. január 17.

Az idei évben február 3-án szombaton 9 órától kerül megrendezésre a Szegedi Fizika Napja. A rendezvénynek a tavalyi évhez hasonlóan az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont, mely intézményben folyó kutatások alapját a 2023-ban Nobel-díjat nyert attofizikai felfedezések adják.

2024. január 16.

Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minketinstagramYouTube