SZTE FI 2023. december

2023. december 18.

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

2023. december 11.

2023. december 18-án, hétfőn 16.00 órától kerül megrendezésre a Karácsonyi kísérletek rendezvényünk, "KÍSÉRLETEK A MIKROVILÁGTÓL A NAPRENDSZERIG" címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2023. december 08.

„A légszennyezés a biológiai sokféleségre is hatással van. A szárazföldi és a vízi ökoszisztémákat is károsítja, beleértve az erdőket és a mezőgazdasági növényeket, jelentős gazdasági veszteségeket okozva. 2020-ban az Unió teljes ökoszisztéma területének 75%-ában káros nitrogénlerakósások voltak megfigyelhetők.” – hangzott el az M1 Kék bolygó című, környezet- és klímavédelmi műsorának november 6-i adásában. A műsorban bemutattak több, a Szegedi Tudományegyetemen végzett, a környezeti terhelés mérésére alkalmas fejlesztést. Köztük Gulyásné dr. Szabó Anna, intézetünk Fotoakusztikus Kutatócsoportjának kutatója is megszólalt, akinek vezetésével a nitrogénszennyezés mérésén dolgoznak kollégáink. E kapcsán beszélgettünk Annával.

2023. december 07.

Továbbra is a matematika számít a legjobban kereső természettudományi diplomának, de a kémia vagy fizika szakon végtetteknek sem kell aggódniuk.

Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minketinstagramYouTube