jatsszunk

Játsszunk fizikát! 2021

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

2021-ben 22. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt. A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb 1-1 A/4 oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését.

A tudománytörténeti kérdések ebben az évben az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának centenáriuma alkalmából ezzel a jubileummal kapcsolatosak. A három fordulóban a kérdésekkel egy-egy legendás fizikus oktató, kutató életpályáját, munkásságát kívánjuk felidézni.

A megoldásokat a Szegedi Tudományegyetem Elektronikus Ügyviteli Rendszerén (MODULO) keresztül lehet beküldeni. A versenyre történő regisztráció és a megoldások beküldésének részletei a Felhívásban találhatók.

Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is.

A legötletesebb tés legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, meghívást kapnak a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak záró rendezvényére, amely 2021. április 26-27-én lesz. A zárórendezvény online mádon kerül megrendezésre. A legügyesebb versenyzők lehetőséget kapnak arra, hogy kísérleteiket filmek segítségével bemutassák az online rendezvény alkalmával.

Feladatok megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2021. január 18.

II. forduló: 2021. február 1.

III. forduló: 2021. február 15.


Felhívás

Internetes elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/modszertan/jatsszunk_fizikat.html

Probléma, kérdés esetén forduljon a verseny szervezőihez; Kopasz Katalin elérhetősége: kopaszka@titan.physx.u-szeged.hu