Domokos Péter akadémikus előadása a Fizikai Intézetben

Cím: Fázisátalakulások megfigyelése rezonátoros kvantumelektrodinamika kísérletekben"

Időpont: 2023. január 18., 14 óra

Helyszín: Bay Zoltán tanterem (Tisza L. krt. 86., II. em.)

A Fizikai Intézet eheti szemináriumi előadója Prof. Dr. Domokos Péter akadémikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgató-helyettese, aki "Fázisátalakulások megfigyelése rezonátoros kvantumelektrodinamika kísérletekben" címmel tart előadást.
A január 18-án szerdán 14 órakor kezdődő program a Bay Zoltán tanteremben lesz (Tisza L. krt. 86., II. em.), de online is nyomon követhető:
https://join.skype.com/AnxAAisUzM5f

Absztrakt:
Ismertetjük a kívülről hajtott, nyílt kvantumrendszerekben megvalósuló disszipatív fázisátalakulások alapfogalmait, és ezek leképezését a rezonátoros kvantumelektrodinamika kísérleti rendszerében. Bemutatjuk a Wigner FK kvantumoptika laboratóriumát, amelyben lézerrel hűtött és csapdázott hideg atomok és Fabry-Pérot rezonátor egyetlen módusa közötti kvantumos kölcsönhatást vizsgáljuk ultranagy vákuumban. Beszámolunk a transzmisszió-blokád-letörés fázisátalakulás megfigyeléséről, és a kísérletileg elvégzett végesméret skálázásról. Végül bemutatunk egy elsőrendű fázisátalakulást, ahol két kontrollparaméter függvényében is hiszterézist figyeltünk meg egy elméletileg megjósolt, nemtriviális fázisdiagrammal összhangban.

Minden érdeklődő kollégánkat szeretetettel hívjuk és várjuk!

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minketinstagramYouTube