Nevtelen_terv_3

Legyél Te is fizikus egy estére a Kutatók Éjszakáján!

Legyél Te is fizikus egy estére! Az SZTE Fizikai Intézet kutatói nevében szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 29-én pénteken 17 órától a Kutatók Éjszakája alkalmából tartandó előadásainkra, standos bemutatóinkra és vezetett látogatásainkra! Programkínálatunk:

Előadások


17:00-18:00

Ignácz Ferenc: FizShow I.: Ignácz Ferenc leglátványosabb kísérletei

A leglátványosabb lézeres, optikai, akusztikai, elektromosságtani és hőtani kísérletek az SZTE Fizikai Intézetének szertárából.


19:00-19:45

Dr. Székely Péter: Számok (és az ember) az Univerzumban

A kötetlen előadás során az érdeklődő hallgatóság számára rövid betekintést kívánunk adni a számfogalom kialakulásának, fejlődésének történetébe, majd ezen keresztül az Univerzum méretét, adottságait és annak objektumait próbáljuk közelebb hozni a hallgatósághoz közérthető hasonlatokkal, valamint az arányok összevetésével - ezáltal segítve az emberiség kozmoszban elfoglalt helyzetének megértését.


20:00-20:45

Dr. Paragi Gábor: Atom- és molekuladinamika

Napjaink anyagtudományi kutatásában egyre nagyobb szerepet játszik a számítógépes molekulamodellezés, mely nagy kapacitású számítógépek segítségével próbálja meg megjósolni bizonyos molekulák különböző fizikai, kémiai vagy biológia tulajdonságát. Noha ez a módszer természetesen sosem helyettesítheti a kísérleteket, mégis sokat segíthet abban, hogy minimalizálja a szükséges kísérletek számát, ezzel is csökkentve egy új anyag vagy gyógyszermolekula kifejlesztéséhez szükséges időt, költséget és környezeti terhelést. Előadásomban azt szeretném megmutatni, hogy ezen nagy kapacitást igénylő számítások hátterében olykor meglepően egyszerű elvek állnak, ami alap középiskolai tudással is könnyen megérthetőek.


22:00-23:00

Ignácz Ferenc: FizShow II.: Ignácz Ferenc leglátványosabb kísérletei

A leglátványosabb lézeres, optikai, akusztikai, elektromosságtani és hőtani kísérletek az SZTE Fizikai Intézetének szertárából. A 22:00-kor kezdődő bemutató a 17:00 órai ismétlése, viszont az esti előadás után ki is lehet próbálni néhány kísérletet!


Az előadások helyszíne:

6720 Szeged, Dóm tér 9. I. emelet, Budó Ágoston előadóterem

 

Standos bemutatók


Legyél Te is fizikus egy estére! - Kísérletek kicsiknek és nagyoknak az SZTE Fizikai Intézetében


Látványos fizikai kísérletek, laborlátogatások, bemutatók a modern fizika minden ágából


Standos bemutatók 17 és 22 óra között folyamatosan.


Dr. Kopasz Katalin: Kísérletezz velünk! Csillagászati játékok, kísérletek

Kipróbálható játékokkal és kísérletekkel segítjük a csillagászati jelenségek és a fizika univerzális törvényeinek megértését.


Prof. Dr. Hopp Béla: A lézerek orvosi alkalmazásai

Különböző egyszerű, szemléltető, modellkísérleteket mutatunk be a lézerek orvosi alkalmazásainak néhány területéről fizikus szemszögből. Bemutatjuk, hogyan hat a széndioxid lézer különböző (nem emberi!) szövetekre, hogyan lehet a lézerfényt a kezelendő szervhez vezetni: optikai szálak, tükrök alkalmazása, lézerszike. Meg lehet nézni, hogyan lehet lézerrel véráramlást mérni, beteg szöveteket kimutatni, rövid- és távollátást gyógyítani.


Prof. Dr. Erdélyi Miklós: Színes optikai mikroszkópiai kísérletek

Az optikai mikroszkópok a biológiai, az orvosi és a fizikai kutatások egyik alapvető eszköze. A mintáról visszaverődő vagy azon áthaladó fény kódolja a minta fizikai tulajdonságait. A különböző optikai mikroszkópiai módszerek ezen kódok megfejtését jelenti. A kísérletes bemutatón a fény polarizációs tulajdonságán alapuló eljárásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.


Dr. Szalai Tamás, Dr. Nagy Andrea, Dr. Vinkó József: Csillagrobbanások titkai - kutatások földi teleszkópokkal és a James Webb-űrtávcsővel

Az SZTE Fizikai Intézet Asztrofizikai kutatócsoportja nemzetközi téren is jegyzett szakmai műhely a csillagok halálát (de egyúttal csillagközi anyag és újabb csillagok születését) előidéző szupernóva-robbanások kutatása terén. Munkatársaink magyarországi és külföldi obszervatóriumok távcsöveivel, valamit űrteleszkópokkal (köztük a James Webb-űrtávcsővel) felvett adatok és fejlett modellezési eljárások segítségével vesznek részt a csillagrobbanások titkainak feltárásában. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kutatások mikéntjébe és a legújabb, legizgalmasabb felfedezések világába.


Dr. Szabó Tibor: Színes biofizika

A körülöttünk lévő élővilág elkápráztat bennünket a színeivel, növények virágok rovarok a színeket használják az ökológiai környezetben a kommunikációra. Pár színes kisérlettel különböző élőlény színét vizsgáljuk meg spektrofotometriás mérésekkel


Fóris Attila, Juhász Bence: Betekintés a gravitációs hullámok világába

A gravitációs hullámok a téridő fodrozódásai, amelyek létezésére és tulajdonságaira Einstein pontosan 100 évvel ezelőtt, az általános relativitáselmélete részeként következtetett. Az elmélet szerint gravitációs hullámokat a mozgó tömegek keltik, a forrásukról leválva fénysebességgel terjednek tovább az űr végtelenjébe és ahol áthaladnak ott a térbeli pontok távolságát vagyis a tér görbületét megváltoztatják.


Mészáros Gergő, Dr. Dorogi Márta: A chipgyártás élvonalában - bemutatkozik a SEMILAB

 

Gombi Csilla, Kövi Judit, Farkas Kitti, Bója Tamás: Fizika kicsiknek

Az 5-től 13 éves gyermekeknek szóló programon a résztvevők lávalámpát és kaleidoszkópot készíthetnek kutatóink segítségével.

A foglalkozásra szeptember 28-ig várjuk az érdeklődők előzetes regisztrációját:

Regisztrálok a 18:15-18:45-ös turnusra!
Regisztrálok a 19:00-19:30-as turnusra!
Regisztrálok a 19:45-20:15-ös turnusra!

 

A standos bemutatók helyszíne:

6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 84-86. II. emelet, Bay Zoltán és Fröchlich Pál tantermek

 

Vezetett látogatások


A vezetett látogatások 17 és 21 óra között minden félórában.


Megyeri Dániel, Villy Lajos: Szikrakisüléses nanorészecske generálás laboratórium

Laborunkban megmutatjuk, hogy miként hozhatók létre változatos anyagú és méretű nanorészecskék elektromos szikrák segítségével gázokban. Ismertetjük az általunk is előállított, ún. nanoaeroszolok méretének meghatározására szolgáló legelterjedtebb módszert és kitérünk az alkalmazási lehetőségekre is.


Dr. Kohut Attila: Lézeres anyagmegmunkálás laboratórium

Röviden ismertetjük azokat a főbb anyagmegmunkálási eljárásokat, amelyekben a hagyományos szerszámok kiválthatók lézerrel. Bemutatjuk a laborunkban működő nagy teljesítményű szállézer-rendszerek működési elvét és kísérletileg demonstráljuk a lézeres hegesztést.

 

A programon való részvételhez helyszíni regisztráció szükséges.

A vezetett látogatások regisztrációjának helyszíne:

6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 84-86.II. emelet, Bay Zoltán és Fröchlich Pál tantermek előtti folyosó

 

 

Az SZTE Fizikai Intézethez kötődő, külső helyszínen tartott programok


Dr. Osvay Károly: Szappanbuborék másképp: ultravékony folyadékhártyák és a lézerek:

A másodpercenként akár több ezer lövést leadó lézerek igazi kihasználásához az kell, hogy olyan céltárgyat készítsünk, amely kellően vékony, és két lézerlövés közt meg tud újulni. Az SZTE NLTL kutatói által megépített, az ELI ALPS MTA területén működő lézeres neutronforrás esetén ez a folyadékhártya nehézvíz, amelynek a (világrekord) vastagsága mindössze 200 nm. A kísérleti demonstrációban az érdeklődők vízsugarakkal állíthatnak elő vékony folyadékrétegeket, melyek vastagságát színes interferenciacsíkokkal is ellenőrizhetik


Helyszín:

ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet

További információ itt olvasható.


Dr. Geretovszky Zsolt, Dr. Tolnai József: Orvoslás a 21. században: telemedicina és 3D nyomtatás

Az elmúlt évtizedek digitális technológiai fejlődése az egészségügy számos területét átformálta. A 3D vizualizáció révén a sebészek előre “be tudják járni” a műtendő területet, jelentősen lerövidítve a beavatkozáshoz szükséges időt. A 3D képalkotási módszerek, modellezés, és az additív gyártás révén az orvosi eszközök, szolgáltatások személyre szabhatóak. Az okoseszközök fejlődésével ma már élettani paramétereinket (vérnyomás, szívritmus, testtömeg, EKG) folyamatosan követhetjük, visszakereshetjük, megoszthatjuk egészségügyi szakemberekkel. A globalizációval növekvő járványveszély miatt a távfelügyelet, távkonzultáció lehetősége különösen jelentőssé vált. Az SZTE IKIKK 3D Központ és az SZTE SZAOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet által közösen tartott turnusok elején két rövid előadásban hallhatsz a telemedicina, a 3D nyomtatás és a digitális orvoslás néhány új vívmányáról, majd interaktív állomásokon keresztül megmutatjuk, hogyan vihetsz magaddal egy orvosi rendelőt a zsebedben; virtuális ujjakkal kitapinthatod az endoszkóp útját, megtekinthetsz számos, 3D nyomtatással készült mérőeszközt, sebészeket, fogászokat segítő virtuális és kézzelfogható modellt, illetve betekinthetsz az élő szövetek nyomtatásának kutatásába. A programban közreműködnek az SZTE SZAOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, valamint az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika munkatársai is.


Helyszín:

SZTE IKIKK 3D Központ

További információ itt olvasható.



Szeretettel várunk minden érdeklődőt!






Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

IMG_3348

Bozóki Zoltán professzor úr, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, illetve a Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője nyerte el idén a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy-díját, melyet a XVI. Magyar Aeroszol Konferencián vehetett át Szarvason.

Kövess minket



instagramYouTube