DSCN6421

25. alkalommal játszottak fizikát általános- és középiskolások intézetünkben

Április 19-én hirdették ki az általános- és középiskolás diákoknak szóló „Játsszunk fizikát!” verseny eredményeit. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete szervezésében álló, háromfordulós kísérletes verseny 25. alkalommal került megrendezésre. A verseny célja, hogy a diákok felfedezzék a körülöttük lévő világ érdekességeit.

A verseny résztvevőinek – akik egyénileg vagy 2-3 fő csapatokban versenyeztek – hat héten keresztül, kéthetenként egy-egy tudománytörténeti kérdést és három-három kísérleti feladatot kellett megoldaniuk. A tudománytörténeti kérdések idén Mikola Sándor munkásságára vonatkoztak. A versenyzők megoldásaikat fotókkal, ábrákkal illusztrálták és részletes leíró magyarázatot adtak a jelenségekről. A verseny feladatait a szervezők úgy állították össze, hogy azokat otthon is megtalálható eszközökkel általános- és középiskolás diákok egyaránt meg tudják oldani, miközben kihasználhatják a kreativitásukat és örömüket lelhetik a feladatok elvégzésében.

A verseny zárása volt az ünnepélyes eredményhirdetés, amely izgalmát nemcsak az eredmények megismerése adta, hanem az is, hogy a verseny feladatait egy-egy kiválasztott csoport mutatta be a közönségnek. Mindezek előtt Dr. Kopasz Katalin megnyitó beszédében mesélt a verseny 25 éves történetéről, majd Dr. Geretovszky Zsolt érdekfeszítő előadást tartott a 3D-nyomtatás és a fizika kapcsolatáról.


DSCN6494


Az I. forduló tudománytörténeti kérdése Mikola Sándor egyik híres tanítványáról, Wigner Jenőről szólt. A tudós életútját Sziládi Dalma és Füleki Bianka kiskunfélegyházi általános iskolás diákok mutatták be az eredményhirdetésen.

DSCN6498

Az I. forduló első kísérletében egy „kivetítő készüléket” kellett készíteni a versenyzőknek egy nagyító, egy papírdoboz és a mobiltelefonjuk segítségével. A kísérletet az orosházi középiskolás Tóth Ádám, Paksi Alex Mihály és Vincze Bence Zsombor előadásában láthatta a közönség.

DSCN6507

A második kísérletben azt modellezték és magyarázták meg a diákok, hogy sós vízben miért és hogyan olvad lassabban a jég, mint édesvízben. A jelenség okára Illés Bence, Barna Jenő, Horváth Brendon, megyaszói általános iskolás diákok adtak magyarázatot az eredményhirdetésen.

DSCN6517

A harmadik kísérlet pedig arra kereste a választ, hogy két, párhuzamos felület közé dobott gumilabda miért pattan vissza ahhoz, aki eldobta azt. A háromtagú zsűri a csongrádi középiskolás Janó Gabriella, Lekrinszki Péter és Tomcsányi András megoldását találta a legjobbnak, ezért ők mutatták be ezt a kísérletet.

DSCN6522

A II. fordulóban Jedlik Ányos, Eötvös Loránd, Mikola Sándor és Vermes Miklós, a fizika tudomány és tanítás jeles személyiségei közti kapcsolat feltárására vonatkozott a tudománytörténeti kérdés, melyet a Fótról érkezett Danics Rozália és Demeter Kristóf, középiskolás diákok prezentáltak.

DSCN6538

Az első kísérlet során A4-es papírból készítettek repülőket a versenyzők, és kikísérletezték, mely konstrukció esetén marad a gép legtovább a levegőben és mely esetben repül a legmesszebb. E kérdésre a bemutatón Balogh Laura Zsófia, Vitéz Virág, Mihályi Hanna Ibolya, győri középiskolás tanulók adtak magyarázatot.

DSCN6545

A következő kísérleti feladat arra kereste a választ, hogy egy függőleges helyzetű vízzel teli üvegcsőben emelkedő légbuborék emelkedése hogyan függ a buborék méretétől. A kísérletet a szegedi középiskolás Krabót Bertalan, Kecskeméti Evelin és Jusztin Mátyás mutatta be.

DSCN6559

A harmadik feladatban pedig az interferencia-csíkok kapcsán végeztek kísérleteket a versenyzők. A kísérletet a hódmezővásárhelyi középiskolás Németh Kristóf Dániel és Kővágó Noel János végezte el lézerfény segítségével.

DSCN6567

A III. forduló tudománytörténeti kérdése arra kereste a választ, hogy milyen tárgyi és szellemi emlékek őrzik Mikola Sándor munkásságát Magyarországon, melyet a bemutatón Simon Tulipán Ajna, Kóré Levente és Hajdu Dániel dunaújvárosi középiskolások prezentáltak.

DSCN6568

A forduló első kísérleti feladatában különböző papírok nedvszívó tulajdonságait tesztelték a diákok, amikkel a természetben is lezajló kapilláris folyamatokat szemléltették. A kísérletet Kosztola Dorottya, Horváth Helka és Kégly Barna előadásában láthattuk, akik egyenesen Győrből érkeztek az eredményhirdetésre.

DSCN6579

A következő feladatban különböző méretű, átmérőjű és vastagságú bordázott csövek forgó mozgása közben kiadott különböző hangok okára adtak magyarázatot. A kísérletet Gál Péter Attila, Horváth Péter és Csáki Máté Róbert, kiskunfélegyházi általános iskolás tanulók mutatták be.

DSCN6599

Az utolsó kísérleti feladat során pedig a versenyzők magas függőleges csőbe forró, majd hideg vizet töltöttek, amibe egy néhány csepp alkoholt tartalmazó, szemcseppentő-gumisapkával lezárt ampullát helyeztek. A kísérlet során tapasztaltakat Léránt Zoltán, Szigeti Balázs, Kiss Tekla, győri középiskolás diákok adták elő.

DSCN6610

A kísérleti bemutató után sem szűnt meg az izgalom, hiszen a díjak átadása következett. A versenyen összesen 17 általános iskolás és 34 gimnazista csapat vagy egyéni versenyző mérettette meg magát, akik közül a legjobban teljesítők kiemelt dicséretben, III., II., és I. díjban részesültek. A beérkezett feladatokat Dr. Papp Katalin, Dr. Nagy Anett és Szilák Zsófia tanárnők értékelték, a díjakat Prof. Dr. Hopp Béla, intézetünk vezetője és Dr. Kopasz Katalin, a verseny főszervezője adták át.

A díjazottak:

Általános iskolás kategória

Versenyzők

Helyezés

Iskola

Felkészítő tanár

Gál Péter Attila, Horváth Péter, Csáki Máté Róbert

I. díj

Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium

Hidegné Torma Erzsébet

Illés Bence, Barna Jenő, Horváth Brendon

II. díj

Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola

Filep Doina Otilia

Sziládi Dalma,

Füleki Bianka

III. díj

Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium

Hidegné Torma Erzsébet

Ferenczi Péter, Vadász Tamara

kiemelt dicséret

Várdomb-Alsónána Általános Iskola

Szegedi Dezső

Horváth Gréta Laura

kiemelt dicséret

Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium

Simonné Baranyai Anna

Telekes Ábel

kiemelt dicséret

Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium

Müllerné Ódor Marianna

 

Középiskolás kategória

Versenyzők

Helyezés

Iskola

Felkészítő tanár

Janó Gabriella, Lekrinszki Péter, Tomcsányi András

I. díj

Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium

Szabó László

Németh Kristóf Dániel, Kővágó Noel János

II. díj

Németh László Gimnázium, Általános Iskola

Zámbori Tamás

Danics Rozália, Demeter Kristóf

III. díj

Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola és Gimnázium

Éva Angéla

Krabót Bertalan, Kecskeméti Evelin, Jusztin Mátyás

kiemelt dicséret

Dugonics András Piarista Gimnázium

Ladányi Andrea

Simon Tulipán Ajna, Kóré Levente, Hajdu Dániel

kiemelt dicséret

Széchényi István Gimnázium

Müllerné Ódor Mariann

Tóth Ádám, Paksi Alex Mihály, Vincze Bence Zsombor

kiemelt dicséret

Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium

Füredi Ákos

Lender Zsombor, Tóth Ádám, Turan-Schnitta Máté

kiemelt dicséret

Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

Schmerczné Kormos Nóra

Kovács-Pálfy Anna, Nagy Levente, Pordán Kitti

kiemelt dicséret

Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

Schmerczné Kormos Nóra

Léránt Zoltán, Szigeti Balázs, Kiss Tekla

kiemelt dicséret

Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium

Molnár Milán

Kosztola Dorottya, Horváth Helka, Kégly Barna

kiemelt dicséret

Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium

Gyarmathy Ernő

Balogh Laura Zsófia, Vitéz Virág, Mihályi Hanna Ibolya

kiemelt dicséret

Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium

Molnár Milán

 

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáruknak! Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz! :)

Készítette: Dr. Kopasz Katalin és Dr. Tóth Bettina

Fotók: Molnár Dániel





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

IMG_3348

Bozóki Zoltán professzor úr, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, illetve a Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője nyerte el idén a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy-díját, melyet a XVI. Magyar Aeroszol Konferencián vehetett át Szarvason.

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

Kövess minket



instagramYouTube