IMG_0195

Milyen munkakörökben dolgoz(hat)nak fizikusok?

Milyen munkakörökbe keresnek fizikusokat? Mindenkiben felmerül a kérdés, aki az egyetemi fizika szak iránt érdeklődik, de akár a végzés előtt álló fizikus hallgatók is elgondolkodhatnak ezen. Igyekszünk segíteni nektek, hogy tájékozottak legyetek e kérdésben.

Megkérdeztük oktató és kutató munkatársainkat, hogy szerintük milyen területen lehet szükség a munkaerőpiacon a fizikai tudásra. Egyik kollégánk szerint:

Főként műszaki, mérnöki és orvosi területeken, valamint a csillagászatban, de fizikusként gyakorlatilag bármely természettudománnyal, informatikával vagy matematikával kapcsolatos területeken is könnyedén el lehet helyezkedni”. (Dr. Mitnyan Tibor)

Mi is hasonlókat tapasztaltunk, mikor több alkalommal szétnéztünk a legnagyobb hazai álláskereső portálon, keresőmotorokon és általunk ismert ipari cégek honlapjain, hogy lássuk: milyen munkakörökben keresnek éppen fizikusokat? Az eredmények a következők:


Ipar: elemző-, teszt-, tervező-, fejlesztőmérnök

Gondoltad volna, hogy számos mérnöki pozícióra nemcsak mérnöki diplomával rendelkezők jelentkezhetnek, hanem fizikusok is? A paletta rendkívül színes, a nyitott pozíciót hirdető cég profiljától függően például nukleáris létesítmények biztonsági elemzésére, elektronikai termékek tesztelésére, algoritmusok tesztelésére, új mérőeszközök kifejlesztésére, autóipari berendezések tervezésére egyaránt keresnek fizikusokat a gépészmérnökök, villamosmérnökök, mechatronikai mérnökök mellett.


Bankszektor: kockázatelemző, pénzügyi elemző-modellező

A fizikusok egyetemi tanulmányaik alatt magasszintű matematikai ismereteket és elemzőképességet sajátítanak el. Erre a tudásra pedig nagy szükség van a bankszektorban. E területen tevékenykedő fizikusok például hitelezési kockázati modelleket készítenek, algoritmusokat fejlesztenek.


IT: programozó, szoftverfejlesztő

Számos IT álláshirdetésben a programozó és szoftverfejlesztő állásokra fizikusok jelentkezését is várják. Azonban ezeknél az állásoknál valamely programozási nyelv ismerete alapelvárás! A programozási alapismeretekkel a fizika szakon is megismerkedhetsz.


Tudomány: kutató

Fizikusokra kutatóintézetekben és az egyetemeken is nagy szükség van, például nálunk, a Fizikai Intézetben is sok fizikus helyezkedik el a diplomája megszerzése után, sőt, többen már egyetemi tanulmányaik alatt állásajánlatot kaptak. A fizikusok kutatói lehetőségei rendkívül sokszínűek: a csillagászat és űrkutatás, a lézerek, a nukleáris energia kutatása, mérőműszerek fejlesztése, a biofizika területén egyaránt szükség van a fizikus kutatókra.


A fizikusok munkaerőpiaci lehetőségeiről a félvezetők gyártásával foglalkozó partnercégünk, a Semilab Zrt. munkatársaival is beszélgettünk egy korábbi interjúnkban. Szerintük is nagyon szélesek a fizikusok elhelyezkedési lehetőségei:

A jelenlegi trendek alapján a félvezetőipari óriások térnyerése és az IT-szektor vitathatatlan jelentősége miatt kulcsfontosságú a fizikusképzés és kulcsfontosságúak a frissen végzett fizikusok. Változatos feladatok és karrierutak előtt állnak, hosszútávú perspektívát kínáló, innovatív cégek sora igyekszik ezt demonstrálni”. (Dr. Dorogi Márta, Semilab Zrt.)


Azt fontos tudni, hogy a munkaadók – az interjú és az álláshirdetések alapján – nemcsak a szakmai tudást, hanem bizonyos személyes kompetenciákat és készségeket egyaránt keresnek a jelöltekben. Az álláshirdetések alapján elvárt az analitikus készség és logikus gondolkodás – amit az egyetemen megtanítunk hallgatóinknak – a jó kommunikációs képesség, a precizitás, a tanulásra való igény és hajlandóság, a jelöltnek képesnek kell lenni önállóan és csapatban is dolgozni, valamint a legalább középfokú angol nyelvtudás és a digitális kompetenciák nélkülözhetetlenek.


Mind oktatóink, mind a Semilab munkatársai is fogalmaztak meg konkrét üzeneteket a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákoknak, amelyekben a fizikusok munkaerőpiaci lehetőségeire is kitértek:

Fizikusnak lenni néha nagyon nehéz, de ez ne befolyásoljon senkit, a fizika bőven tartogat meglepetéseket, boldog pillanatokat és nem utolsó sorban karriert! (…) Ami a munkaerőpiacot illeti, nem fogtok csalódni, ha Magyarországon folytatjátok a tanulmányaitokat, közel a lakóhelyetekhez (legalább BSc-szinten) és a jövendőbeli fizetésekkel kapcsolatban sem kell aggódnotok!” (Mészáros Gergő, Semliab Zrt.)


Ha érdekli őket a fizika vagy a csillagászat, szeretik a matematikát és az informatikát, de bizonytalanok benne, hogy milyen szakmában szeretnének elhelyezkedni, akkor a fizikus képzés egy remek arany középút, amit ugródeszkának használhatnak a későbbiek során gyakorlatilag bármely szakma irányába.” (Dr. Mitnyan Tibor, egyetemi oktató)


Kinek a motivációja lenne hitelesebb, mint azoké, akik nap mint nap fizikusokkal dolgoznak együtt, és fizikával foglalkoznak? :)


További ajánlat: diplomásaink videóüzenetei (intézetünk youtube-csatornáján)





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube