fizszem-202301-b1_12_50_37_1675425037.5248

Intézetünk munkatársai a Fizikai Szemlében

2023. januárjától az új főszerkesztő és egy új szerkesztőségi tag személyében tovább erősödött Intézetünk jelenléte a Fizikai Szemle szerkesztőbizottságában; emellett a lap legfrissebb számában két, részben intézetünk munkatársai által jegyzett cikk is megjelent.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) nagy múltú lapja, a Fizikai Szemle a hazai fizikus- és fizikatanári közösség első számú, magyar nyelvű szakfolyóirata. A havonta megjelenő folyóiratban az aktuális kutatási eredmények ismertetése mellett rendszeresen jelennek meg egy-egy témakörrel kapcsolatos áttekintő összegzések, a magyarországi fizika múltjával és jelenével kapcsolatos írások, valamint a fizikaoktatás módszertani újításaival és a tanítást segítő fejlesztésekkel foglalkozó anyagok is.


Az SZTE Fizikai Intézet (ill. jogelődjeinek) munkatársai évtizedek óta aktívan részt vesznek a folyóirat szerkesztésében és tartalmának gazdagításában. 2023. januárjától Dr. Iglói Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszéke és a Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus professzora személyében szegedi kötődésű főszerkesztő vezeti a folyóirat összeállításának szakmai munkálatait, mellette pedig - új tagként - Dr. Kopasz Katalin (SZTE Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszék / SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola) is bekapcsolódott a szerkesztőbizottság munkájába (ezt a feladatkört Dr. Papp Györgyné Dr. Papp Katalintól, intézetünk nyugalmazott oktatójától, az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék Szakmódszertani Csoportjának alapítójától vette át). Szintén hosszú évek óta a szerkesztőbizottság tagja Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi tanára, az ELI-ALPS lézeres Kutatóintézet ügyvezetője.


A folyóirat januári számában két, intézetünkhöz kötődő írás is szerepel. Dr. Földes István (a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, egyúttal intézetünk óraadó oktatója és az SZTE címzetes egyetemi tanára) és Dr. Tóth Zsolt (az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet tudományos főmunkatársa) a lézeres termonukleáris fúzió terén nemrégiben elért, úttörő jelentőségű amerikai kutatási eredményekről készített egy, nyilvánosan is elérhető összeállítást. Dr. Papp Katalin és Dr. Kopasz Katalin kollégáink pedig - Dr. Nagy Anettel, a Szeged Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatójával közösen írt - cikkükben a 23 évvel ezelőtt indult Játsszunk fizikát! kísérletes verseny eddigi történetét mutatják be (ez az írás egyelőre csak a lap előfizetői számára elérhető).





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Screenshot_from_2023-10-09_17-44-45

A következő alkalomra - "Látványos kísérletek az elektromágnesség és atomfizika témaköreiből" - 2024. április 26-án (péntek) 16 órától, az ismétlésre 27-én (szombat) 11 órától kerül sor.

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

Kövess minket



instagramYouTube