SZTE FI 2023. február

2023. február 20.

Az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék AdOptIm kutatócsoportjának munkatársai, Dr. Erdélyi Miklós, Varga Dániel (jelenleg külföldön) és Novák Tibor biológus és informatikus kutatókkal dolgozik együtt a korábban megépített mérőműszerük gépi tanuláson alapuló algoritmussal való tovább fejlesztésén. E munkájuk eredményéből született „Machine learning framework to segment sarcomeric structures in SMLM data” című tanulmányuk nemrég jelent meg. Ennek apropóján a tanulmány szerzői közül Dr. Erdélyi Miklóssal és Dr. Szikora Szilárddal beszélgettünk.

2023. február 15.

Egy magyar-amerikai kutatócsoport a TESS űrtávcső adatsoraiban keres szisztematikusan különleges, többszörös fedésű, szoros hármas- és négyescsillagokat. Legutóbbi, tanulmányukban kilenc, újonnan felfedezett hármasrendszerről számolnak be, köztük az első, dinamikailag különösen izgalmas, retrográd keringésű szoros hármasról.

2023. február 14.

Egyre inkább kezd berobbani a köztudatba a ChatGPT, az OpenAI nevű cég mesterséges intelligencia rendszere, mely párbeszéd formájában képes megválaszolni összetett kérdéseket. Mi is kipróbáltuk, és „beszélgettünk” vele, miközben eszünkbe jutott, mi lenne, ha a felvételhez kapcsolódó kérdéseinket az oktatóink és a hallgatóink után a mesterséges intelligenciának is feltennénk? A kérdéseinket és a ChatGPT válaszait változtatás nélkül közöljük.

2023. február 13.

2023. januárjától az új főszerkesztő és egy új szerkesztőségi tag személyében tovább erősödött Intézetünk jelenléte a Fizikai Szemle szerkesztőbizottságában; emellett a lap legfrissebb számában két, részben intézetünk munkatársai által jegyzett cikk is megjelent.

2023. február 11.

Ma van a Nők és lányok a tudományban világnap, az ENSZ által támogatott olyan megemlékezés, amely 2015 óta hivatott felhívni a figyelmet a hölgyek fontos szerepére a kutatói, mérnöki vagy épp informatikai pályákon. Ennek apropóján Bálint Erzsébettel, a Fizikai Intézet oktatójával beszélgettünk életpályájáról, aki oktatói-kutatói tevékenységének 60. évfordulója alkalmából idén kaphatja meg a gyémánt diplomáját.

2023. február 07.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

2023. február 06.

Január 28-án szombaton, a Szegedi Fizika Napján, az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben hirdettük ki a középiskolásoknak szóló fizikai verseny eredményeit: hat kategóriában 41 diákot díjaztunk.

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

IMG_20240613_150457

A fizika és más természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokkal telt meg az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston tanterme június 13-án. A tíz középiskolából érkező tanulók és tanáraik számára a Nobel-díjjal jutalmazott Anne L’Huillier tartott előadást.

Kövess minketinstagramYouTube