Screenshot_from_2024-01-16_11-40-41

Válogatás az SZTE Fizikai Intézet kutatási eredményeiből - 2023

Az SZTE TTIK Fizikai Intézetében, valamint intézetünk munkatársai közreműködésével zajló kutatási és kutatás-fejlesztési témák a fizika és társtudományai számos területét érintik. Több, általunk is művelt témakör úttörőit a közelmúltban Nobel-díjjal jutalmazták (a szuperrezolúciós mikroszkópiától kezdve a gravitációs hullámokon át a 2023-ban elismert attoszekundumos fizikáig), s jó pár olyan kutatási irányban is részt veszünk, amely a következő évek, évtizedek során válhat a tudomány, sőt, akár mindennapi életünk meghatározó részévé. Az alapkutatások mellett – amelyek minden esetben az első, legfontosabb lépést jelentik a tudományos előrehaladás során – az alkalmazott kutatások közé sorolt projekteken is dolgozunk, amelyek eredményei azonnal, közvetlenül felhasználásra kerülnek többek között a gyógyászat, a járműfejlesztés, vagy épp a mezőgazdaság területén.


A kutatómunka nagy részét kiterjedt hazai és nemzetközi együttműködések keretében végezzük, közösen dolgozva többek között az SZTE számos más egységével, az ELI ALPS lézeres kutatóközponttal, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal és a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) több más intézményével, továbbá vezető amerikai, nyugat- európai és ázsiai egyetemek és kutatóintézetek munkatársaival.


Eredményeinkről rendszeresen beszámolunk intézetünk honlapján és közösségi felületein, de úgy éreztük, hogy egy tematikus válogatás formájában is érdemes szemezgetnünk az elmúlt bő egy év híreiből, érdekességeiből. Bízunk benne, hogy a kiadvánnyal sikerül felkeltenünk, illetve elmélyítenünk kedves Olvasóink érdeklődését a fizika és az SZTE Fizikai Intézete iránt!


Dr. Hopp Béla intézetvezető egyetemi tanár
Szeged, 2024. január 15.


Válogatás az SZTE Fizikai Intézet kutatási eredményeiből - 2023 (pdf)





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Screenshot_from_2023-10-09_17-44-45

A következő alkalomra - "Látványos kísérletek az elektromágnesség és atomfizika témaköreiből" - 2024. április 26-án (péntek) 16 órától, az ismétlésre 27-én (szombat) 11 órától kerül sor.

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

Kövess minket



instagramYouTube