IMG_20240613_150457

Mintegy 170 középiskolásnak tartott előadást a Nobel-díjas Anne L’Huillier az SZTE Fizikai Intézetben

A fizika és más természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokkal telt meg az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston tanterme június 13-án. A tíz középiskolából érkező tanulók és tanáraik számára a Nobel-díjjal jutalmazott Anne L’Huillier tartott előadást.

Kepkivagas7


A svéd-francia fizikus 2023-ban kapta meg a fizikai Nobel-díjat Pierre Agostini-val és Krausz Ferenccel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért. A kutatónő a diákok számára jól érthetően, kiváló analógiák segítségével magyarázta el, hogy mit jelent az attoszekundumos fizika, pontosan milyen kísérletért nyerte el a Nobel-díjat, és fotókon keresztül betekintést engedett számukra a svédországi laboratóriumába is, valamint az átadó során szerzett élményeiről is mesélt.


Kepkivagas6


A diákok visszajelzései alapján motiváló volt számukra meghallgatni egy sikeres kutatónő előadását a munkájáról és eredményerőlt, így a tudós előadását számos kérdéssel és vastapssal jutalmazták.


Kepkivagas8


Köszönjük szépen Anne L’Huillier-nek, hogy megtisztelt Bennünket előadásával, és köszönjük Kopasz Katalinnak és Varjú Katalinnak a szervezést!

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Az_SZTE_TALENT_Osztondij_Kivalosagi_Lista_EZUST_minositesu_osztondijasa_Kovacs_Adam

Gratulálunk Dr. Hopp Bélának, intézetünk vezetőjének és oktatójának, aki harmadik alkalommal, a 2013/2014-es, a 2018/2019-es és a 2023/2024-es tanévben is elnyerte az Aranykréta-díjat!

20240619_095039

Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt egy hónapban az SZTE Fizikai Intézetben, ugyanis öt középiskolás csoport is ellátogatott hozzánk, akik az intézetben zajló fizikai kutatásokra voltak kíváncsiak. A lelkes fiatalok laborlátogatásokon vettek részt és előadásokat hallgattak meg és kísérletes bemutatókat tekintettek meg.

Kövess minketinstagramYouTube