SZTE TTIK Fizikai Intézet hírlevele (2023. május)

Aktuális híreink.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet és a Szegedi Csillagvizsgáló az alábbi programokkal várja az érdeklődőket a következő időszakban:


I. "UGORJ BE HOZZÁNK EGY ÓRÁRA!" - Természeti jelenségek fizikája (interaktív mintaóra)

90 perces interaktív egyetemi mintaóra amelynek során az előadó a quizizz.com-on készített kvízeket, illetve a Colab-on készített Python programozási feladatokat használ. A mintaelőadás során az előre jelentkező, maximum 20 középiskolás hallgató vehet részt a foglalkozáson. Saját laptop (esetleg telefon) segítségével részt tudnak venni a kvízek és a Colab munkafüzetek kitöltésében az előadás során. Igény esetén a foglalkozást online is közvetítjük.

Előadó: Prof. Dr. Bozóki Zoltán (SZTE TTIK Fizikai Intézet, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék)

Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet, Szeged, Fröhlich tanterem (Tisza L. krt. 86., II. em.)

Jelentkezni az alábbi két időpontra lehet e-mailben (fizika.intezet@szte.hu), május 15-ig:
- 2023. május 16. (kedd) 14:00-15:30 óra
- 2023. május 18. (csütörtök), 14:00-15:30 óra


II. LÁTOGATÁS AZ SZTE FIZIKAI INTÉZETÉBEN

Létszámtól, évfolyamtól, érdeklődési körtől és időponttól függően különböző programlehetőségekkel (előadások, kísérletes bemutatók, laborlátogatások) várunk - előzetes bejelentkezést követően - középiskolás csoportokat a Fizikai Intézetben.

Részletes információk: www.physx.u-szeged.hu/fizika-intezet/kozepiskolaknak/intezmenylatogatasi
További információk e-mailben is kérhetőek: fizika.intezet@szte.hu

III. A SZEGEDI CSILLAGVIZSGÁLÓ PROGRAMJAI

 

- Csillagászat Napja, 2023. május 6. (szombat): https://szegedicsillagvizsgalo.hu/2023/04/28/csillagaszat-napja-szegeden/

- Csoportok fogadása a Szegedi Csillagvizsgálóban: https://szegedicsillagvizsgalo.hu/csoportos-belepes/





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube