foto1

A fotoakusztikát népszerűsítették az ICTP téli iskoláján Triesztben

A Fotoakusztikus Kutatócsoport meghívást kapott az International Centre for Theoretical Physics (ICTP) "Winter College on Optics: Terahertz Optics and Photonics" című rendezvényére, melyet Triesztben tartottak február 6. és 17. között. A kutatócsoporttól Prof. Dr. Bozóki Zoltán kutatócsoport vezető, Dr. Abdul Rahman posztdoktor, Gombi Csilla, frissen végzett fizikus és Fekete János PhD hallgató vett részt a szakmai programon. A tapasztalatokról kérdeztük a résztvevőket.

Mi volt a célja a téli iskolán való részvételeteknek?


Abdul: A Fotoakusztikus Kutatócsoport az alkalmazott tudományokban alkalmazza a fotoakusztikus detektálási technikát számos olaj- és gázipari vállalathoz hasonlóan. A kutatócsoport vezetője, Prof. Dr. Bozóki Zoltán közel 40 éve foglalkozik fotoakusztikával, kutatásainak köszönhetően nemzetközi szinten is elismert. Joseph Niemela és Humberto Cabrera meghívták professzor urat és kutatótársait, hogy tartsanak előadást és vezessenek kísérleti foglalkozásokat a fotoakusztikus detektálási technikákról a téli iskola résztvevői számára.


János: Bozóki professzor úr Csillát és engem kért meg, hogy a téli iskola második hetére ütemezett három kísérleti szekción tartsunk bemutatót.


Csilla: Ez volt az úgynevezett "hands-on experimental session", Jani és én tulajdonképpen mint egyfajta gyakorlatvezetőként kaptunk meghívást. Ezen gyakorlati foglalkozások célja egy kis változatosság a téli iskola résztvevőinek az elméleti előadások között, és gyakorlati felhasználások bemutatása. Részünkről a részvétel célja az előadásban való tapasztalatszerzés volt, az SZTE részéről kapcsolatkiépítés az ICTP-vel.



Milyen kutatási eredményeket mutattatok be a résztvevőknek?


Abdul: A professzor úr az iskola első hetében online előadást tartott a fotoakusztikus spektroszkópia alapjairól és alkalmazásáról, ami a téli iskola néhány résztvevője számára teljesen újdonság volt. Továbbá az ICTP tagjaival egyeztetett a hosszútávú együttműködés lehetőségéről. Találkozott a kutatás és az együttműködés valamennyi vezető személyiségével, köztük Joseph Niemelával, Marco Zennaróval, Sandro Scandolóval és Humberto Cabrerával.


János: Csilla és én standon mutattunk be egy-egy műszert. Én a fotoakusztikus elvű aeroszolmérést ismertettem, emellett beszéltem a kutatócsoportban zajló aeroszolokkal kapcsolatos mérésekről. A mérőműszert a diákok is kipróbálhatták.


Csilla: Én egy vízgőz koncentráció mérésére alkalmas fotoakusztikus rendszert mutattam be. A résztvevők testközelből megnézhették a rendszert, valamint megfigyelhették, hogy a kilélegzett levegőben lévő magasabb vízgőztartalom hatására megnő a mért jel. A résztvevők kisebb, 8-10 fős csoportokban vettek részt a gyakorlati előadásokon, ezért alkalmuk nyílt közelebbről megnézni a rendszert és kérdéseket feltenni.


foto2



Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a rendezvénynek köszönhetően?


János: Sok más területről érkező résztvevő jött, és némelyikük igen jól informált kérdéseket tett fel, ami egy nagyon nagy pozitívum volt. Az előadások ugyan kevésbé vágtak a mi kutatási témánkba, de így is sok érdekességet hallhattunk. Viszont volt egy előadás, ami a tudományos közlésről szólt pályakezdő kutatók részére, ami nagyon hasznos volt nekem mint PhD hallgatónak. A résztvevők általánosságban nagyon barátságosak voltak, ami szintén egy nagyon pozitív dolog volt, jó hangulatban teltek ott a napjaink.


Csilla: Számomra a rendezvény leghasznosabb része az volt, hogy tapasztalatot szerezhettem tudományos eredmények bemutatásában, ráadásul angol nyelven. A rendezvény szervezői nagyon segítőkészek voltak a gyakorlati bemutatók lebonyolításában. Összességében pozitív élmény. És nem utolsó sorban egy nagyon szép tengerparti városban tölthettem el pár napot.


Abdul: Bízunk benne, hogy a részvételnek köszönhetően több fiatalnak is felkeltettük az érdeklődését a fotoakusztika iránt, illetve örülünk, hogy sikerült megismertetnünk a módszert olyan résztvevőkkel, akik még nem is hallottak róla. Az ICTP kapcsolat is kiváló lehetőségeket rejt a fizika népszerűsítésére és a kutatók nemzetközi együttműködésére. Például Humberto Cabrera a téli iskola után Magyarországra látogatott, és a Fizikai Intézet szemináriumán tartott előadást a szegedi kutatóknak.



Abdul Rahman válaszait fordította a szerk.






Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube