Screenshot_from_2023-03-07_13-06-38

Additív forradalom: 3D nyomtatás a tudomány és a gyógyítás szolgálatában

Dr. Geretovszky Zsolt egyetemi docens előadása az SZTE Szabadegyetemen.

"Jóllehet ma már szinte mindenki találkozhatott a 3D nyomtatással, a technológia fejlesztése több mint 4 évtizedes múltra tekint vissza. Alapötlete - testek additív úton történő létrehozása - szemtelenül egyszerű, mégis forradalmian újszerű és a klasszikus gyártástechnológiák számára elképzelhetetlen testek és viselkedések kialakítását teszi lehetővé. A technológiai megoldások fejlesztése révén ma már nem az az elsődleges kérdés, hogy létre tudunk-e hozni egy testet additív úton, hanem sokkal inkább az, hogy a technológia nyújtotta előnyöket milyen célok érdekében akarjuk és érdemes latba vetni. A tudomány és orvoslás pedig mindenképpen olyan területek, ahol mindíg van igény az újszerű megoldásokra.
Az előadásban röviden bemutatom milyen folyamatokon alapul az additív gyártás 7 technológiája. Ezt követően pedig saját és nemzetközi példákat bemutatva világítok rá, hogy az additív gyártás unikalitása hogyan teszi lehetővé tudományos, illetve egészségügyi kihívások megoldását."


Dr. Geretovszky Zsolt egyetemi docens (SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék), az SzTE IKIKK 3D Központja szakmi vezetőjének 2023. március 1-jén, az SZTE Szabadegyetem keretében tartott előadása itt tekinthető meg:

https://u-szeged.hu/szabadegyetem/additiv-forradalom-3d