Hirlevel_fejlec

Az SZTE Fizikai Intézet márciusi hírlevele

Elkészült az SZTE Fizikai Intézet márciusi hírlevele. Ajánljuk programjainkat minden érdeklődő számára.

1


Meghívunk minden érdeklődőt Ignácz Ferenc mesteroktató következő kísérletes előadására:


"KísérletEST: FOROG-E A FÖLD? Látványos mechanikai és hőtani kísérletek"


A nagyszámú érdeklődőre való tekintettel az előadás két időpontban kerül megtartásra: 2024. március 22. (péntek) 16 órától és március 23. (szombat) 11 órától.

Helyszín: Budó Ágoston tanterem, Szeged, Dóm tér 9.


Amennyiben csoporttal érkeznek, kérjük Önöket, hogy legyenek szívesek előzetesen Ignácz Ferenc mesteroktatónak jelezzék az ignacz@physx.u-szeged.hu e-mail címen, hogy melyik napon jönnek csoportjukkal, valamint azt is, hogy körülbelül hány fővel. Előre is köszönjük!


Mindenkit szeretettel várunk!


Letölthető a márciusi KísérletEST színes és nyomtatóbarát plakátja.


További információ az eseményről itt található.



4


Meghívunk minden érdeklődőt az alábbi előadásokra:


Összefonódott állapotok és a 2022. évi fizikai Nobel-díj


Az előadásban áttekintjük azokat az elképzeléseket, amelyek végső soron a 2022-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetett eredményekhez vezettek. A fotonok polarizációs tulajdonságait bemutató néhány kísérlet után rátérünk az összefonódott állapotok jellemzésére, ismertetjük Einstein ezzel kapcsolatos álláspontját. Megismerjük a felmerülő elvi fontosságú kérdések kísérleti eldöntésének a módját, majd a válaszok ismeretében a lehetséges alkalmazásokat is vázoljuk.


Előadó: Dr. Benedict Mihály

Jelenleg az SZTE Fizikai Intézetének emeritus professzora. Kutatási területe a fény-anyag kölcsönhatás elmélete, a kvantumoptika. Évtizedeken át oktatott az egyetemen, több, gyakran használt tankönyv, jegyzet szerzője. Négy éven vezette az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékét.


Az előadás időpontja: 2024. március 21. 17:00-18:30

Helyszíne: Bay Zoltán tanterem


 

5,4x10^21 attoszekundum az attoszekundumos fizikáról


Milyen rövid időtartam 1 attoszekundum? A természetben mely elemi folyamatok játszódnak le ezen az időskálán? Miért olyan fontos tudományterület, hogy 2023-ban a Nobel díjat a művelőinek, köztük a magyar Krausz Ferencnek ítélték oda? Előadásunkban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Előadó: Dr. Hack Szabolcs

Jelenleg az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékének adjunktusa, az ELI ALPS Elméleti és szimulációs csoportjának tudományos munkatársa. Kutatási területe a fény-anyag kölcsönhatás elméleti leírása és az attoszekundumos fizika.


Az előadás időpontja: 2024. április 4. 17:00-18:30

Helyszíne: Bay Zoltán tanterem



5


Ide kattintva elérhető Dr. Földi Péter SZTE Fizikai Intézet, Elméleti Fizikai Tanszék egyetemi docensének videósorozata a fizika és a programozás iránt érdeklődő diákok számára.


A kapcsolódó kódok ezen az oldalon érhetőek el.



2


Az SZTE TTIK Fizikai Intézete lehetőséget biztosít középiskolás diákoknak kutatási témákba való bekapcsolódásra. A témakiírások ide kattintva elérhetőek.



3


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy továbbra is lehetőség van az alábbi programunkra:


Létszámtól, évfolyamtól, érdeklődési körtől és időponttól függően különböző programlehetőségekkel (előadások, kísérletes bemutatók, laborlátogatások) várunk - előzetes bejelentkezést követően - középiskolás csoportokat a Fizikai Intézetben.


Részletes információ itt található.



6


Amennyiben rendszeresen szeretne híreket kapni az Intézet rendezvényeiről, eseményeiről, aktualitásairól, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre ide kattintva.


Üdvözlettel:


a Fizikai Intézet PR-csoportja









 














Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Screenshot_from_2023-10-09_17-44-45

A következő alkalomra - "Látványos kísérletek az elektromágnesség és atomfizika témaköreiből" - 2024. április 26-án (péntek) 16 órától, az ismétlésre 27-én (szombat) 11 órától kerül sor.

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

Kövess minket



instagramYouTube